Zonnepanelen plat dak

Vooral op schuine daken zien we steeds vaker en meer zonnepanelen verschijnen. Dat is logisch gezien schuine daken vaak al de goede hellingsgraad hebben voor de zonnepanelen en zich er dus perfect toe lenen. Toch wild at niet zeggen dat zonnepanelen geen mogelijkheid zijn op een plat dak. Het enige verschil is dat er bij een plat dak gebruikt gemaakt wordt van een metalen of aluminium constructie om de zonnepanelen op te monteren. Deze constructie heeft dan de perfecte hellingsgraad. Een ander voordeel dat een plat dak biedt is dat er de mogelijkheid is om de zonnepanelen in eender welke richting te oriƫnteren. Waar er bij een schuin dak altijd slechts twee opties zijn, is men bij een plat dak geheel vrij de positie te kiezen.

Statische of dynamische zonnepanelen

Voor het platte dak bestaan er twee types zonnepanelen, afhankelijk van het systeem waarop ze gemonteerd worden. Een eerste type is het statische paneel. Hierbij wordt de metalen of aluminium constructie vastgezet op het dak en daarop worden de zonnepanelen bevestigd. De positie wordt vooraf bepaald, evenals de hellingsgraad en eens de zonnepanelen vast staan, is dat zoals bij een schuin dak. Een tweede type echter zijn de dynamische zonnepanelen. Deze zijn iets duurder, maar ze kennen ook een hoger rendement. Dynamische zonnepanelen worden vastgehecht aan een frame dat kan meedraaien met de zon. Eens de installatie voltooid is, zullen de zonnepanelen de zon automatisch volgen. Op die manier nemen zij de maximale hoeveelheid zonlicht op wat de opbrengst in energie enorm zal verhogen.

Voor- en nadelen

Het grootste nadeel van zonnepanelen op een plat dak is de hogere kostprijs. Doordat er niet enkele zonnepanelen aangekocht moeten worden, maar ook een speciaal systeem om ze in te plaatsen dat een juiste hellingsgraad heeft, liggen de kosten meestal hoger dan bij een schuin dak. Hier staat echter wel tegenover dat ze altijd perfect georiƫnteerd staan en dat een systeem gekozen kan worden waarbij de zonnepanelen het zonlicht volgen. Zonnepanelen op een plat dak zullen dus meestal een beter rendement kennen dat zonnepanelen op een schuin dak. Door de hogere investeringskosten zal de terugverdientijd wel ongeveer hetzelfde blijven. Indien u zelf een plat dak hebt, kunt u hier alvast een prijsofferte aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *